Španělský ptáček s karlovarským knedlíkem

P
ro časopis Nové proměny bydlení jsem měla možnost přichystat pětichodové menu k říjnovým oslavám 100. výročí Československé republiky. Byla to výzva, ale neskutečně mě ten celý proces tvoření bavil a naplňoval. Zadání znělo „prvorepublikové recepty“. Rozhodla jsem se vytvořit celé menu a obléct ho do moderního kabátu.

Protože se blíží víkend a určitě přemýšlíte, co vařit, jako první se s vámi podělím o recept na španělské ptáčky s karlovarským knedlíkem. Nevím, jaké máte vzpomínky z dětství na toto jídlo, nebo co všechno se vám představí, ale věřte mi, že tato prvorepubliková „původní“ verze ja na hony vzdálená tomu, co nám bývá jako španělský ptáček servírováno.  

Španělský ptáček.
6 porcí.

6 plátků telecí kýty
sůl
50 g plátkové slaniny
asi 2 lžíce přepuštěného másla
½ cibule

1 lžíce hladké mouky

Nádivka.
2 ančovičky
1 lžíce změklého másla
2 žloutky
100 g toustového chleba
50 ml mléka
½ cibule
petrželová nať
pepř

Toustový chléb nakrájejte na kostičky a pečte asi 10 minut na 200 °C. Přemístěte do mísy a zalijte vlažným mlékem. V jiné míse utřete ančovičky, máslo, žloutky, pepř, přidejte toustový chléb zbavený přebytečného mléka, ½ cibule nakrájené na kostičky a asi hrst petrželové natě. Jemně promíchejte a nechejte stranou.

Telecí plátky naklepejte a z obou stran osolte. Na každý plátek rozdělte nádivku, zabalte do slaniny a převažte. Na rozehřátém másle nechejte zesklovatět cibuli, pokud vám zbyla i slanina, můžete přidat i na kostičky nakrájenou slaninu. Poté cibuli přesuňte na kraj hrnce a nechejte zatáhnout závitky. Zasypte hladkou moukou a podlijte vodou. Duste asi 1 hodinu do změknutí.

Jakmile budou závitky měkké, vyjměte je z hrnce a výpek rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud bude potřeba zahustěte jíškou.

Karlovarský knedlík.

35 g změklého másla
sůl
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 ml mléka
280 g polohrubé mouky
100 g toustového chleba

lžíce másla

Toustový chléb nakrájejte na kostičky a opražte na másle. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a nechejte stranou.

2 V jiné misce rozmixujte máslo s větší špetkou soli, a poté zašlehávejte jeden žloutek po druhém. Připravte si k ruce mouku a mléko. Za stálého míchání přilévejte po malých částech mléko a přisypávejte mouku. Vždy přidejte trochu mléka, trochu mouky a opakujte, dokud budete mít ingredience.

Do směsi zamíchejte opražené rohlíky a opatrně vmíchejte sníh, aby zůstalo těsto krásně nadýchané a nezřídlo.

Připravte si potravinářskou fólii, do které zabalíte těsto. Uřízněte si dva delší (asi 50 cm) pásy a položte je nad sebe tak, aby vám vznikl souvislý obdélník. Připravte si dva delší provázky na zavázání konců. Doprostřed fólie rozložte těsto a zabalte jako roládu. Zasukujte nebo zavažte provázkem a vařte asi 25–30 minut. Když zapíchnete špejli do těsta měla by zůstat suchá. Opatrně vytáhněte knedlík a rozbalte. Potřete máslem, čím víc, tím líp a můžete servírovat.

Leave a Reply