Sladké višňové jednohubky

U
kládám si tady recept na sladké jednohubky, miluji totiž spojení sušenky a čokolády. Pustila jsem se do ovocné ganache, kdy čokoládu smícháte s ovocným pyré. Já jsem použila bílou čokoládu a višně a finální krém nebyl ani moc sladký, ani kyselý. Prostě tak akorát. Určitě bude moc dobrý s rybízovým pyré, takže pokud máte v mrazáku nějaké zbytky ovoce ze zahrádky, tak se do toho pusťte taky! 

Na asi 40 kousků.

Sušenka.
(na tento recept budete potřebovat jen půlku těsta, druhou můžete použít třeba na koláč)
250 g hladké mouky
50 g mandlové mouky (mleté mandle)
100 g moučkového cukru
150 g studeného másla
1 vejce

Krém.
120 g bílé čokolády (já používám Callebaut 28%)
40 g višňového pyré*
40 ml vysokoprocentní smetany na šlehání

sušené jedlé květy
lyofiziované ovoce (maliny v mém případě)
crispearls (čokoládové perličky)
čokoláda na dozdobení**

1 V mixéru rozmixujte mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr a máslo. Můžete to udělat i ručně, snažte se co nejvíc zapracovat máslo do sypké směsi. Poté ji přesypte do mísy, přidejte vajíčko a vypracujte hladké těsto. Půlku zabalte do potravinářské fólie a nechejte si na jiný recept, druhou půlku vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Vykrajte kolečka o průměru asi 3 cm, přikryjte znovu pečícím papírem a dejte alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Poté kolečka pečte 10 minut na 175 °C. Nechejte na mřížce vychladit. 

2 Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a dejte stranou. V rendlíku přiveďte téměř k varu smetanu s višňovým pyré a nalijte na čokoládu. Tyčovým mixérem rozmixujte do hladka, může to chvilku trvat. Pokud se vám náhodou bude zdát, že se směs zdrcla, nepřestávejte mixovat. Přesuňte krém do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nechejte v lednici vychladit.

3 Na sušenky nastříkejte krém a dozdobte sušenými květy a lyofiziovanými maliny nebo crispearls a čokoládou.

* Višňové pyré jsem udělala tak, že jsem povařila mražené višně (vodu jsem nepřidávala), a poté jsem je rozšťouchala a přecedila. Můžete použít jakékoliv kyselejší pyré, třeba rybízové!

** Hořkou čokoládu nasekanou na kousíčky rozpusťte ve vodní lázni (třeba 50 g), dejte bokem a přisypte stejné množství čokolády (zase 50 g) a stěrkou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Jakmile bude čokoláda vytemperovaná nalijte ji na pečící papír a rozetřete. Během chvilky by vám měla čokoláda ztuhnout (pokud ne, můžete ji dát na chvíli do lednice) a nalámejte ji na kousíčky, kterými dozdobíte jednohubky.

Leave a Reply