Pâte à tartiner au Caramel beurre salé

Pro změnu další Bretaňská pochoutka. Karamelová pasta nebo pomazánka. Jak jsme již psala, bretaňská kuchyň se vyznačuje hojným používáním slaného másla, to zaprvé. Za druhé, téměř ve všem sladkém najdete karamel.

IMG_2645

Původně starý bretaňský zvyk dělat karamelový krém ze slaného másla se během posledních pár let stal naprostým hitem po celé Francii. A to především v Paříži. Kdykoliv je v jídelním lístku napsané caramel au beurre salé, Pařížan prostě vyhrkne <<Oh, caramel au beurre salé…>> a hned si ho objedná.

IMG_2650

IMG_2655

polaroid

orechy

My jsme vyzkoušeli hned 2 varianty. Ta první je čistě karamelová, ta druhá s mletými lískovými ořechy a čokoládou. Obě budou chutnat výborně na pečivu, do dezertů nebo taky jenom tak na lžičce. Pokud chcete vyrobit čistě karamelovou pomazánku, přeskočte první bod.

Pâte à tartiner au Caramel beurre salé

Karamelová pasta ze soleného másla

 

100 g cukru
1 polévkovou lžíci vody
30 g slaného másla
150 ml horké smetany ke šlehání
Verze oříšky + čokoláda: 40 g lískových ořechů + 40 g hořké čokolády

 

1 Na pánvi opražte ořechy a nechejte je vychladit. Poté je rozmixujte v mixéru. Nejdříve vám vzniknou mleté ořechy a když budete pokračovat v mixování dál, změní se na lepkavou pastu (viz obrázek). Nechejte stranou.
2 Do většího kastrolku dejte jak cukr, tak vodu a nechejte na mírném plameni roztopit. Jakmile směs začne mít tu správnou karamelovou konzistenci a barvu, snižte plamen na minimum a vmíchejte po kouscích máslo. Poté přidejte ořechovou pastu, pokud chcete ořechovo-čokoládovou variantu. Opatrně do karamelu nalijte smetanu a pořádně promíchejte. A pokud chcete, nyní můžete přidat čokoládu.
3 Míchejte asi ješte 3-5 minut, aby směs vychladla a poté ji přelijte do předem sterilizovaných sklenic. Uchovávejte v lednici, kde karamel ještě ztuhne.
Slaný karamel, můžete objednat na naší stránce věnované této bretaňské pochoutce.

Leave a Reply