Ostružinová marmeláda s vanilkou

To, že teď nějaký čas žiji na Krásném ostrově v Bretani, to už možná víte. To, že je to ostrov krásný, a nejen proto, že to má v názvu, to také. Ale že je to ostrov ostružin, to jsem vám ještě neřekla. Je doslova obsypán lesními ostružinami. Celý červenec jsem čekala, až začnou dozrávat a já se na ně vrhnu. A teď, protože počasí je takové pochmurné a studené, téměř každé odpoledne trávím ne na pláži, ale v lese, co mám před domem, a sbíráme s dětmi ostružiny. Dokážeme tak strávit hodiny a radovat se a žasnout, kolik drobných ostružin už jsme nasbírali.  Prsty a jazyk mám permanentně zabarvené do vínova a zápěstí doškrábané od ostružníkových trnů.

kolaz1

Už vloni jsem se pokusila jich zpracovat co nejvíce a strkala jsem je snad do všech koláčů, dortíků, no do všeho. A pak jsem si řekla, že se vrhnu do zavařování. Šla jsem na to až příliš sofistikovaně, ale s nulouvými vědomostmi. Ostružinová marmeláda s medem a tymiánem. Překombinovaná, příliš sladká a tak tuhá, že do ní skoro nešla zabořit lžička. V kuchyni jsem strávila půlku dne, zničila dvě vařečky, starý cedník půjčený od sousedky a zaskvrnila zeď. Tím jsem uzavřela kapitolu zavařování.

IMG_6669 IMG_6656

Letos jsem však narazila na skvělý článek na blogu Kitchnette a začala jsem si pohrávat s myšlenkou, že se jen přeci možná pustím do zavařování. Ale co nejjednodušeji. Nasbírala jsem si asi hrníček ostružin, tentokrát jsem ani neodpeckovávala, jen jsem je s cukrem a vodou chvíli povařila, přidala pár kapek citronu, špetku vanilky…Zamilovala jsem se. Hned na druhý den jsem zavelila do lesů a večer už se mi chladily 4 skleničky.

IMG_0346

Ačkoliv se zavařování může zdát jako hračka, uvařit takový džem nebo marmeládu (u nás v rodině vždy a jen marmeláda, podrobnou terminologii můžete naleznout zde) není vůbec snadné. Především, co se konzistence týče. Někdo ji má rád tekutou, druhý by zase raději, aby v ní stála lžička, někdo doslazuje 1:1, jiný zase jinak. A uvařit marmeládu co nejpřirozenějším způsobem, to je teprve umění. Tady ve Francii má rodina preferuje marmelády spíše tekuté, tak jsem se nějakým pektinem (zhušťovadlo, želírovací efekt) více nezabývala. Stačilo mi vědět, že ostružiny jsou na seznamu ovoce s vysokým obsahem pektinu (spolu s jablky, angreštem, hroznovým vínem a rybízem), a že vanilka v marmeládě může chutnat skvěle, a pustila jsem se do toho a tady je. Recept na krásnou marmeládu z lesních ostružin, tak, jak ji dělám já. A proč krásná? Protože je z Krásného ostrova.

Pour mes ami(e)s français(e). Belle-île est vraiment une île extraordinairement belle. Pour moi, elle est un endroit des souvenirs, des plages, des hortensias mais aussi une île des mûres. Il y en a chaque août tellement, que j’en ai besoin de traiter tous. Je les mets dans les tartes, les cakes, partout. Et en plus, cette été, je les transforme en confitures. En Belles confitures de mûres. Et pourquoi Belle confiture? Parce qu’elle vient de Belle-île.

IMG_0333

[kindred-recipe id=“2071″ title=“Ostružinová marmeláda s vanilkou“]

Français

pour 4 pots:

900 g de mûres
270 ml d’eau
150 g de cassonade
1 c. à café extrait de vanille Bourbon
jus d’une moitié de citron

1 Triez et lavez les mûres. Mettez-les dans une grande casserole avec la cassonade et l’eau. Faites bouillir et cuisinez pendant 5 min.
2 Stérilisez les pots et les couvercles dans l’eau bouillante.
3 Dans la confiture, ajoutez-y l’extrait de vanille Bourbon et aromatisez la avec le jus de citron.
4 Versez dans les pots, refermez aussitôt et placez-les à l’envers sur un torchon et laissez-les refroidir.

 

6 Responses
  1. Lenka

    Najít na českém internetu trochu „normální“ recept na ostružinovou marmeládu je doslova nadlidský výkon. Díky za tento, po dlouhém hledání jediný, který nesepsala Magdalena Dobromila Dejtamkilocukrová a navíc má i vkusné fotky.
    Babička mě strašila, že ostružiny mají minimum pektinu a marmeláda že mi bez přidaného pektinu neztuhne. Tak jsem pro jistotu přidala na 1 kg ostružin 1 lžičku citrusového pektinu. Nakonec myslím, že to opravdu nebylo potřeba, marmeláda je tuhá dost. Přidali jsme ještě 100 g cukru, protože naše ostružiny, byť byly zralé, byly extrémně kyselé. Je vynikající, vanilka jí dodává úplně sváteční nádech. Velké díky!

    1. obrazkyzlasky

      Tak to mám velkou radost! Osobně, už se těším, jak se zase v srpnu do ní pustím :). Nejlepší je jenom tak, na čerstvém pečivu.

  2. Michaela

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli musím dávat do marmelády vanilku a jestli mohu marmeládu rozmixovat a kdy tak učinit jestli než je dám vařit nebo až potom?
    Předem děkuji za odpověď.

    1. obrazkyzlasky

      Dobrý den, vanilku přidávat nemusíte, záleží na vaší chuti. Marmeládu rozmixujte až po uvaření. Můžete ji i přecedit, jenom nezapomeňte, že se musí nalévat horká do horkých skleniček. Co se týká tekutosti. Je pravda, že bude celkem tekutá, máte-li raději hustší, můžete přidat agar – agar podle návodu na krabičce.

  3. Michaela

    Ještě by mě prosím zajímalo jak je marmelada asi tekutá, jestli nepřidat do marmelády agar -agar ale nevím kolik, nemáte zkušenost?

  4. Tereza "Beroun"

    Děkuji za inspiraci ! Do Vašeho receptu jsem se okamžitě zamilovala a věřím, že to bude ten nejlepší, jaký jsem mohla najít 🙂 Máme velkou úrodu ostružin, včera jsem si koupila v Ikee ve slevě božský, malinký zavařovačky, tak už mi chyběl jen ten dokonalý recept 🙂 Dnes jdu na to 🙂

Leave a Reply