Mousse au chocolat

Po opravdu dlouhé době jsme natočili nový videonávod a tentokrát na další francouzskou pochoutku. Mousse au chocolat.

Jediné, co bych k tomuto receptu dodala je, důležitý výběr vajíček. Existuje spousta receptů, ve kterých vajíčka prochází tepelnou úpravou. V mém receptě bohužel ne, a tak doporučuji připravovat z vajíček domácích nebo v BIO kvalitě. Ve Francii jsem se setkala pouze s touto jedinou a od té doby nedělám jinou. Tato čokoládová pěna je krásně nadýchaná a splní všechna vaše očekávání…

IMG_1174

IMG_1181

IMG_1182

Mousse au chocolat

5 vajíček (BIO kvalita)
150 g krystalového cukru
170 g hořké čokolády
60 g másla
lžička vody
špetka soli

1 Nejdříve dejte do menšího kastrolu čokoládu, máslo a vodu a nechejte na mírném plameni rozpustit. Občas promíchejte.
2 Oddělte od sebe žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
3 Ve větší míse pořádně promíchejte žloutky z cukrem. Míchejte, dokud směs nezmění barvu na světle žlutou. (viz video)
4 Do žloutkové směsi po částech pomalými pohyby vmíchejte sníh.
5 Na závěr přidejte roztopenou čokoládu a opatrně promíchejte, aby vám sníh nespadl a pěna zůstala krásně nadýchaná.
6 Přelijte pěnu do formiček a nechejte minimálně hodinu chladit v lednici.
7 Nejvíc chutná s malinami, šlehačkou, karamelovými oříšky nebo jenom tak.

Leave a Reply