P
ro časopis Nové proměny bydlení jsem měla možnost přichystat pětichodové menu k říjnovým oslavám 100. výročí Československé republiky. Byla to výzva, ale neskutečně mě ten celý proces tvoření bavil a naplňoval. Zadání znělo „prvorepublikové recepty“. Rozhodla jsem se vytvořit celé menu a obléct ho do moderního kabátu.
Jako předkrm jsem zvolila lososa s brynzou. I když se může zdát, že losos je pro naše končiny exotickou rybou, ve starých kuchařkách se s lososem počítá. A v kombinaci s limetkou a brynzou vykouzlí předkrm, který vás a vaše hosty mile chuťově překvapí.
4 porce.
50 g brynzy
lžíce zakysané smetany
kůra a šťáva z 1 limety
špetka muškátového oříšku
špetka kardamomu
100 g uzeného lososa
pepř, sůl (maldonská vločková)
kopr
lžíce přepuštěného másla
2–3 tenké plátky chleba
1 V misce smíchejte brynzu se zakysanou smetanou, kůrou z ½ limetky a dochuťte muškátovým oříškem, kardamomem a koprem.
2 Na kousek potravinářské fólie rozložte plátek lososa, přidejte ochucenou brynzu a zarolujte jako roládu a do servírování uchovejte v lednici.
3 Na lososový tartar nakrájejte plátek lososa na malé kostičky, přidejte kůru z ½ limetky, zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte solí.
4 Na rozehřátém másle opražte do zlatova natrhané kousky chleba.
5 Servírování.
Na talíř nebo tác rozložte chlebové chipsy. Lososovou roládu nakrájejte ostrým nožem a rozdělte na chipsy, stejně tak i lososový tartar. Na závěr ještě nakrájejte plátek lososa, který zakápněte limetkovou šťávou. Každou porci dozdobte kouskem kopru a maldonskou solí.