Lískooříškovo-čokoládová bábovka

B
ábovka v neděli po obědě, to je klasika mého dětství. Ořechová, vanilková, tvarohová, ale já měla nejraději mramorovou, kvůli té kakaové části 🙂 Proto mramorování nechybí ani u tohoto receptu. Zvolila jsem kombinaci lískový ořech a čokoláda, protože je to osvědčená kombinace a právě opražené lískové oříšky dodají bábovce šmrnc. Můžete použít i vlašské ořechy, které jsou dostupnější, mám vyzkoušenou i tutu variantu a chutná taky moc dobře. Do kakaové části přidávám navíc hrst čokolády, která ještě zintenzivní chuť. A nemusíte se bát, že by to byla nějaká dusivka – díky jogurtu je bábovka krásně vláčná. 

Dlouho jsem měla obyčejnou bábovkovou formu, která ani nedělala krásný tvar. Proto když mě oslovili z Denis Henry s barterovou spoluprací, ikonická bábovková forma od Nordic Ware byla jasnou volbou. Pokukovala jsem po této značce forem už delší dobu, protože mají opravdu nádherné kousky, jak tradiční, tak i neotřelé moderní. Formy jsou vyrobeny ručně v USA z masivního litého hliníku, a pokud s ní budete zacházet s patřičnou péčí, řekla bych, že vám v rodině vydrží po generace. Já jsem zvolila modernější tvar „Anniversary„, který vznikl k 75. výročí firmy a jsem moc spokojená, protože je najednou z obyčejné bábovky prvotřídní dezert. Firma Nordic Ware vyrábí formy různých velikostí, ta má pojme až 2,8l těsta, ale nebojte se, recept je psaný na klasickou bábovkou formu, takže nemusíte recept nijak upravovat. 🙂

A co vy? Znáte NordicWare? Jak se vám líbí moderní bábovky? Nebo jste spíš zastánci klasických tvarů?

Tímto děkuji Denis Henry za spolupráci a vy mrkněte k nim na stránky, nabízí spoustu kvalitního kuchyňského nádobí.

větší bábovková forma.

200 g krupicového cukru
3 vejce
200 g bílého jogurtu
180 ml slunečnicového oleje
180 g hladké mouky
12 g kypřícího prášku (1 balení)
100 g lískových oříšků
10 g holandského kakaa
hrst nasekané čokolády (asi 50 g)

máslo a hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na dozdobení

Lískové oříšky opražte na pánvi, aby se rozvoněly. Pokud mají slupku, zbavte je jí tak, že nasypte ořechy na půlku utěrky a druhou půlkou je zakryjte a válejte, aby se slupky slouply. Takto připravené oříšky rozmixujte najemno.

2 Dortovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Vejce s cukrem vyšlehejte do bílé nadýchané pěny, přidejte jogurt a olej a znovu prošlehejte. 

4 Vmíchejte mouku a kypřící prášek a těsto rozdělte rovnoměrně do dvou misek. Do jedné z nich vmíchejte ořechy, do druhé části kakao s nasekanou čokoládou.

5 Já jsem si těsto předělala do dvou cukrářských sáčků a těsto pak do formy stříkala, abych měla rovnoměrně zabarvené „copy“, ale vy můžete formu plnit těstem přímo z misek a střídat těsta, aby vzniklo krásné mramorování.

6 Bábovku pečte na 180 °C asi 45-50 minut, špejlí zkontrolujte, jestli je bábovka dostatečně upečená. Po vytažení nechejte asi ještě 5 minut ve formě, poté překlopte na talíř a nechejte bábovku vychladnout. Před servírováním ocukrujte moučkovým cukrem.

 

Leave a Reply