La Galette des Rois

Dnes je svátek Třech králů. U nás chodí koledníci přeslečení za Tři krále a vybírají do kasiček. Ale co se dnes děje ve Francii?

IMG_1096

galette des rois

IMG_1094

Ve Francii se dnes slaví tzv. l’Épiphanie [lepifani]. A již od 14. století je tento svátek spojen s pečením Galettes des Rois.  Původně se jedná o koláč z listového těsta s mandlovou náplní, ve kterém je ukryta malá figurka <<la fève>>. Ale o tom níže.

Podle tradice se koláč nakrájí na tolik částí, kolik je v domě hostů a k tomu jeden navíc, takzvaný <<part du bon Dieu>> , <<part de la Vierge>> anebo taky „kousek pro chudého“. A právě ten poslední kousek je nabídnut prvnímu chudému, který se ukáže u domu.

Od 18. století se do koláčů začala přidávat i porcelánová figurka <<la fève>> znázorňující malého Ježíška, kterého během století nahradily figurky plastové. Účel figurky je následovný: ten, kdo ji nalezne ve svém kousku koláče, je korunován papírovou korunou a stává se králem, nebo královnou toho dne. Jeho povinností je pak otevřít první láhev pití a přinést koláč na příští svátek Tří králů.

IMG_1093

IMG_1106

A teď zpátky ke koláči. Jak jsem již psala, původně se jedná o koláč z listového těsta. A právě v tomto bodě se Francouzi rozcházejí. Na severu La galette des Rois se peče z listového těsta a s různými náplněmi: mandlovou, čokoládovou, s krémem, s jablečným kompotem … Povrch koláče se zdobí různými motivy, nejen aby krásně vypadaly, ale také aby se těsto nafouklo rovnoměrně.

Od pomyslené spojnice měst Bordeaux a Nice se peče brioška (něco na způsob české vánočky) s kandovaným ovocem a ovoněná pomerančovým květem. Další odlišností je tvar koláče. Na jihu se peče ve tvaru koruny, s dírou uprostřed.

IMG_1094

IMG_1104

Co je ale opravdu zajímavé, až 97% Francouzů slaví tento svátek. A aby těch čísel nebylo málo, 80% koláčů, které se prodají v Paříži, jsou vyrobeny průmyslově. Začínají se prodávat několik dní před svátkem a prodej končí pár dní po svátku. A protože je recept opravdu jednoduchý, upečte si tříkrálový koláč taky. Můžete ho třeba nabídnout promrzlým koledníkům nebo vyrobit papírovou korunu a uspořádat večírek. Tak jak tak, dávejte pozor, abyste nekousli do figurky 🙂

La Galette des Rois à la frangipane au chocolat
Tříkrálový koláč s čokoládovo-mandlovou náplní

500g listového těsta
125 g másla
125 g moučkového cukru
125 g hořké čokolády
125 g mletých mandlí
2 vejce + 1 vejce na pomazání
2 lžičky mandlového extraktu (nemusí)
1 lžíce rumu (nemusí)

malá figurka (kinder surprise,…)

1 V kastrůlku na mírnem ohni nechejte roztopit máslo a čokoládu.
2 Během toho v misce smíchejte vejce a cukr. Přidejte vychladlou roztopenou směs, mandle, extrakt a rum. Promíchejte. Měla by vám vzniknout hustá směs.
3 Listové těsto rozkrojte na dvě půlky, vyválejte a podle velkého talíře vyřízněte 2 kruhy. Položte jeden kruh listového těsta na pečící papír, propichejte ho vidličkou a asi 1,5 cm od okraje ho potřete rozknedlaným vejcem. Doprostřed opatrně naneste mandlovou směs (můžete použít i sáček s ustřihlou špičkou). Položte na směs umytou figurku a přiložte druhý kruh listového těsta. Prsty přimáčkněte okraje k sobě a potřete vejcem. Pomocí kuchyňského nože opatrně rovnoměrně vyryjte motivy (čáry, vlnky, mřížku).
4 Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 min. Před podáváním nechejte vychladnout.

Leave a Reply