(Kváskové) brownies

M
iluji čokoládu. Takovou tu kvalitní, hořkou, ideáně v kombinaci s nějakým ovocem. A brownies to je obojí v jednom. Přiznávám, nejedná se o žádný dietní dezert. Musí být dopečené tak akorát, aby zůstalo uvnitř vláčné. Ráda do něj přidávám ovoce, ideálně nějaké mražené přebytky ze zahrady – maliny, ostružiny, rybíz…čím kyslejší ovoce, tím lepší kontrast chutí. A největší třešnička je, pokud ho nakrájíte ještě teplé a servírujete s kopečkem vanilkové zmrzliny.

A teď k tomu kvásku. Pečeme si vlastní kváskový chleba a občas mívám přebytky kvásku. Tím, že jsem jím v receptu nahradila mouku, jsem dostala do těsta kyselkavé tóny, které se k čokoládě hodí.

Ale nedělejte si z toho velkou hlavu. Pokud kvásek nemáte, použijte klasickou hladkou, nebo například mandlovou mouku (kokosovou mouku nedoporučuji, jedině jí použít polovinu množství) a brownies bude skvělé i tak!

Na brownies o velikosti 20 x 30 cm.

300 g cukru
225 g másla
4 vejce
190 g mouky (hladké, nebo klidně i mandlové) NEBO 190 g kvasu (pšeničný, žitný)
85 g holandského kakaa
170 g hořké čokolády
vanilkový lusk
špetka soli

(mražené) ovoce dle chuti
kokosové plátky na dozdobení (nebo jiné oříšky)

Troubu si rozpalte na 175 °C, pečící formu vyložte pečícím papírem.

2 Máslo v rendlíku roztopte, přisypte cukr a semínka z vanilkového lusku a nechejte chvilku vychladnout. Poté máslo s cukrem přelijte do větší mísy a po jednom zašlehejte vejce. Vyšlehejte do bílé pěny. 

3 Odvažte si bokem suché ingredience a prosijte je k vyšlehaným vejcím. Přidejte čokoládu nasekanou na malé kousky a ještě jednou promixujte. Nalijte do připravené formy, přidejte mražené ovoce (já ho vždycky trošku zatlačím do těsta), posypte kokosovými plátky a pečte v rozpálené troubě asi 35–40 minut. Brownies by mělo být Na povrchu upečení a uvnitř vláčné, ale ne tekuté. Během chladnutí ještě trošku ztuhne.

Tento příspěvěk vznikl díky spotřebičům od AEG. Děkuji za spolupráci.

Leave a Reply