Crème pâtissière

Crème pâtissière je nejednoduší ze všech francouzských cukrářských krémů a má mnoho využití – jako náplň do dortů nebo do éclair, jako výplň ovocných tartelettes nebo jako základ pro soufflés, třeba. Trošičku připomíná český puding, ale samozřejmě je tisíckrát lepší.

Můžete si jej připravit 2-3 dny dopředu a uschovat v ledničce. Jen ho pak před použitím nezapomeňte pořádně promíchat.
creme_patissiere
Crème pâtissière [crém patisiér]

 

Na jeden koláč:
175 g plnotučného mléka
40 g cukru krupice
15 g maïzeny (kukuřičný škrob)
2 žloutky
1/2 vanilkového lusku (nebo sáček vanilkového cukru)
20 g másla1 V menším kastrolu zahřejte mléko s vanilkovým luskem.
2 V misce smíchejte žloutky, cukr a maïzenu. Přilijte půlku vanilkového mléka, řádně promíchejte a směs přelijte do kastrolu se zbylým mlékem.
3 Za stálého míchání při vysoké teplotě nechejte směs zhoustnout. Poté sundejte z plotny a vmíchejte máslo.
4 Nechejte krém vychladnout a poté ho uložte do lednice.

 

Leave a Reply