Crème brûlée

K 
dyž jsem přemýšlela, jaký recept na blogu chybí a jaký by měl být další na řadě, crème brûlée byla jasná volba. Další z typicky francouzských dezertů, který se ve Francii dokonce prodává jako jogurt! Je úžasně jednoduchý, stačí vám pár ingrediencí, které většinou budete mít doma, a voilà, královský dezert je na světě. Dnes vám nabízím klasickou vanilkovou variantu, ale variacím se meze nekladou – vyzkoušejte třeba variantu s levandulí, kávou, čokoládou, skořicí…

Asi 8 porcí.

3 žloutky
250 ml smetany (min. 30%)
40 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk (nebo asi 1/2 lžičky vanilkového prášku)
+ krupicový cukr na finální karamelizaci

jedlé květy, maliny, pusinky na dozdobení (nemusí)

Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte semínka z vanilkového lusku a vanilkový lusk (nebo čistě jen prášek), přiveďte téměř k bodu varu, stáhněte z plotny a nechejte alespoň 30 minut luhovat, a poté odstraňte vanilkový lusk.
V misce prošlehejte žloutky s cukrem, poté zlehka vmíchejte vanilkové mléko – neměla by se vám vytvořit pěna– a nalijte do mističek na creème brûlée (můžete použít i jiné keramické misky, jen se ujistěte, že smí do trouby). Crème brûlée pečte ve vodní lázni, mističky by měly být ponořené ve vodě zhruba do poloviny, na 150 °C asi 45–55 minut.
Po upečení nechejte vychladnout v lednici. Před servírováním posypte každé crème brûlée asi 1/2 lžičkou krupicového cukru a flambovací pistolí roztopte na karamel. Podle možností dozdobte a ihned podávejte. Na tomto dezertu je nejlepší kombinace studené–teplé.

Leave a Reply