Beurre salé

Ráda bych vám dnes představila jednu pochoutku pocházející z Bretaně, ale pomalu se rozšiřující do všech koutů Francie. Pokud ještě netušíte, jedná se o solené máslo.

pain-beurre-nutella

Dříve se sůl přidávala do másla jako jediný konzervant. Nicméně v roce 1343, Filip VI. Francouzský (Phillipe VI de Valois) zavedl téměř v celém království vysokou daň ze soli, a tak se od přidávání soli do másla muselo upustit. Jediná Bretaň, jako nezávislý region, byla této daně ušetřena a nám se tak zachoval tradiční postup výroby soleného másla. V dnešní době, by pravé solené máslo mělo obsahovat minimálně 3% soli a v těch kvalitnějších byste měli dokonce vidět i krystalky. Vše pod 3% se označuje jako demi-sel, jemně solené nebo doux, nesolené.

pain-beurre-nutella

pain-beurre-nutella

O pár stovek let později a více severněji, totiž v Normandii, někoho napadlo zkombinovat sladkou Nutellu se slaným máslem. Možná si klepete na čelíčko, proč zrovna tato kombinace, ale Nutella sama o sobě se může zdát příliš sladká, a právě v ten okamžik vstupuje na scénu máslo, které chuť Nutelly zjemní. A zrnka soli tomu dodají takové to jemné a tajemné pošimrání na jazyku.

Samozřejmě se jedná o kalorickou bombu, a proto si tuto pochoutku Francouzi dopřávají tak dvakrát do roka.

pain-beurre-nutella

pain-beurre-Nutella

Pain-beurre-Nutella
aneb Francouzské tousty

1 banán
1 lžička Nutelly
1/2 lžičky slaného másla
1 plátek toustového chleba nebo správně kousek bagety

1 Jednoduše natřete plátek  toustového chleba máslem, poté nutellou, ozdobte plátky banánu a vychutnávejte.

pain-beurre-nutella

 

Leave a Reply