Právě nám končí týden dovolené a druhý týden na ostrově.
V pondělí se Marie a Thomas podívali na předpověď počasí, a než-li strávit upršený týden na ostrově, během hodinky se sbalili a odjeli někam na jih Francie. Bohužel (nebo naštěstí?) jsme se do auta nevlezli, a tak nám nezbylo nic jiného než zůstat na ostrově. Sami na Belle-Ile, v nádherném domě, s mořem na dosah ruky, s živým humrem v lednici. Nejkrásnější dovolená na světě.
S humrem jsem se poprala a brzy pro vás nachystám recept. Chápu, že to není levná ingredience, ale nikdy nevíte. Třeba taky u vás jednoho dne zaklepe soused…
Každé nové ráno tady si neskutečně užíváme. Hlavně ty snídaně. Je až neuvěřitelné, jak takové maličkosti, jako společně připravená snídaně a snídání na terase, dokáží nastartovat den. A ty procházky po pobřeží a po útesech nebo západy slunce za obzorem. Najít tu pořádnou práci, nikdo nás z Belle-Ile nedostane. Jsme neskutečně vděční, že zde můžeme být.
Protože počasí tento týden opravdu nebylo ideální a sluníčko vysvitlo až včera, moc jsme toho nenavštívili. Míša občas trénoval na pláži na nedělní volejbalový turnaj, já jsem se prohrabávala v knihupectví. Zvládli jsme jen krátkou procházku na jihozápadním pobřeží, které jsme navštívili už vloni, ale za to jsme objevili skvělou crêperii v Sauzonu. Ráda bych tak navázala na zápisky z dnů au-pair, které jsem psala minulé léto (a které najdete tady), a představila vám další zajímavá ostrovní zákoutí. A tak navštivte s námi znovu Sauzon, jednu ze čtyř ostrovních hlavních obcí a crêperie Les Embruns.
Po příjezdu do Sauzonu doporučuji zkusit najít parkovací místo u kostela nebo v přilehlé uličce před radnicí. Pokud ovšem chcete spojit návštěvu městečka s kratičkou procházkou, při vjezdu do Sauzonu se po pravé straně nachází neplacené parkoviště. Potom už půjdete přímo za nosem.
Naproti kostela najdete růžové „palačinkové okno“, které patří crêperie Les Embruns, která se nachází hned za rohem na Quai Joseph Naudin. Pokud se vám nepodaří zarezervovat místo v Les Embruns, doporučujeme si koupit galetky a palačinky právě tady. Cenově výjdou levněji než v crêperii, ale na chuti to nepoznáte. Kupte si taky lahev cideru a vychutnejte si typickou bretaňskou večeři na nábřeží s výhledem na moře.
A teď ke crêperie Les Embruns jako takové. V 18. století byste na jejím místě našli obhod s rybami. Dokonce i dnes uvnitř crêperie najdete stopy po někdejším lisu sardinek. Od roku 1989 si v růžovém domečku můžete pochutnat na palačinkách, galetkách a domácích zmrzlinách. Všechny suroviny, se kterými zde pracují, vajíčka, třtinový cukr, šunka, sýr, máslo, pocházejí z ekologického zemědělství (certifié Agriculture Biologique). Pohanková mouka, která se používá k přípravě galettes, se vyrábí přímo v Bretani. Mléko a crème fraîche berou z místní farmy Pavillon (Le Palais), stejně tak i suroviny na výrobu domácích zmrzlin jsou místní.
Crêperie má k dispozici celkem 50 míst, jak na „předzahrádce“ s výhledem na přístav, tak uvnitř. Cenově je dostupná, ve dvou se zde navečeříte do 20 euro (bez dezertu, ale se ciderem). V palačinkovém okně jsou pak ceny asi dvakrát nižší.
Když už budete v těchto sauzonských končinách, spojte večeři i s návštěvou severního cípu s ikonickým Les Poulains a vychutnejte si zde západ slunce.