5 ingrediencí a sušenky sv. Klementa

C
o budeme vařit? Otázka, která nás trapí každý týden. A neříkejte, že vás ne. Naučili jsme se chodit do obchodu jednou týdně, v pondělí, dopředu se dohodneme, co bysme tak mohli v týdnu vařit, napíšeme si seznam ingrediencí, a potom tak v obchodě netrávíme věčnost a nekupujeme zbytečné věci. Nevěřili byste, kolik vám to ušetří času. Domluvili jsme se, že budeme dbát na to, jak jíme. Například se snažíme, abysme alespoň jednou týdně měli rybu, a maso naopak budeme minimalizovat. Vždy se nepodaří, abysme měli rybu, ale s masem jsme víc úspěšnější. Ne, že bysme byli vegetariáni, ale zvykli jsme si, že máme maso tak jednou týdně, kolikrát ani to ne, a vyhovuje nám to tak.

J
ídlo a setkání u jídla je pro nás důležité. A protože se nepotkáme ani u snídaně, ani u oběda, udělali jsme z večeře jídlo dne, kdy spolu zasedneme ke stolu. Teď na konci semestru ocením, když nemusím v kuchyni trávit celé odpoledne a raději se věnuji jiným aktivitám, jako je škola nebo balení vánočních balíčků. Inspiraci, co vařit, hledám všude. Sleduji spoustu českých i zahraničních foodblogů, skvělé nápady jsou na Pinterestu, někdy sáhnu po kuchařkách, které se mi pěkně hromadí na poličce. Zadání je většinou jednoduché. Jednoduché a efektní jídlo. Obložený chleba a těstoviny jsou vždy dobrá volba, ale proč nevyzkoušet něco nového?

P
roto když se mi dostala do ruky nová kuchařka Jamieho Olivera, 5 ingrediencí, která slibuje rychlá a snadná jídla, byla jsem nadšená. Už jen ten nápad, že mi stačí 5 ingrediencí. Na první pohled je to velmi přehledná kuchařka. Jídla jsou rozdělená do kapitol SALÁTY, ITALSKÉ TĚSTOVINY, VEJCE, KUŘE, RYBY, ZELENINA, HOVĚZÍ, VEPŘOVÉ, JEHNĚČÍ, RÝŽE A NUDLE a SLADKOSTI. Na pravé straně najdete vždy fotku finálního jídla, a jídlo na ní vypadá opravdu krásně a jednoduše, na levé straně pak recept a menší fotografie pěti hlavních ingrediencí, což se skvěle hodí pro představu, jak má daná surovina vypadat. Doporučuji si před používáním kuchařky nejdřív přečíst i úvodní stránky, které celý koncept tohoto vaření přibližují. Alespoň pak nebudete jako já překvapení, že se v receptu objeví červenný vinný ocet, i když jako hlavní surovina zmíněný nebyl 🙂

J
e pravda, že spousta receptů počítá s pro zdejší kuchyni netradičními surovinami, jako jsou například terijaki omáčka, omáčka hoisin, škeble, krevety a mnoho dalších. Někoho to může odradit, na druhou stranu v tom vidím velkou výhodu, jak se naučit používat nové suroviny. Já se třeba těším, až vyzkouším nějaký recept z jehněčího, protože jsem z tohoto masa ještě nikdy nic nepřipravovala.

V
yzkoušeli jsme zatím Lososa jakože z Nice, což je taková varianta na ikonický salát niçoise, a můžu vám říct, že nám tak chutnal, že jsme ho nestihli ani vyfotit. Recept, ze kterého jsem ale byla velmi překvapená byly Sušenky sv. Klementa. K sušenkám bývám trochu skeptická, jak se nejedná o cookies s čokoládou, tak mě většinou neosloví. Nicméně, už dlouho jsem chtěla upéct něco z kukuřičné mouky, co mi už nějakou dobu stojí v šuplíku, a tak jsem se pustila právě do těchto sušenek. A musím vám říct, že lepší sušenky jsem neměla ani nepamatuji. Opravdu. Křehké máslové sušenky s lehkým citronovým nádechem. A jak mi to tady potom vonělo! Už se těším, jak je znovu upeču a tentokrát vyzkouším pomerančovou variantu. Takže pokud třeba hledáte nějaký tip na vánoční cukroví, směle do toho 🙂

Za kuchařku ještě jednou děkuji MLD Publishing. Není to moje první kuchařka od Jamieho Olivera (Moje Velká Británie, 30 minut v kuchyni, Sladká kuchařka), ale musím říct, že ze všech zmíněných je asi nejlepší. Je velice přehledně a kvalitně zpracovaná a to, co slibuje v ní opravdu najdete. Rychlá a snadná a hlavně chutná jídla. Takže pokud víte o někom, komu by udělala radost, za mě určitě doporučuji jako vánoční dárek.

12–24 kousků (záleží na velikosti).

100 g změklého másla nakrájeného na kostičky
50 g jemné kukuřičné mouky (polenta)
150 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky vanilkového lusku
100 g třtinového cukru + lžíce navíc
2 citrony (nebo pomeranče, nebo 1 citron a 1 limetku)

Troubu předehřejte n 180 °C a připravte si plechy, které vyložte pečícím papírem a jemně potřete olivovým olejem. Všechny ingredience vložte do robotu, přidejte kůru z jednoho citronu (nebo pomeranče) a prohněťte, aby se směs spojila. Zakápněte šťávou z 1/2 citronu a nechejte v robotu zpracovat, až se vytvoří koule těsta.

Z těsta vytvarujte kuličky, které v dostatečných rozestupech rozdělte na plechy. Do každé kuličky uprostřed vytvarujte palcem důlek. Z druhého citronu (nebo limetky) nastrouhejte kůru a smíchejte ji s lžící třtinového cukru a ten pak vsypte do důlků.

Sušenky pečte asi 10 minut, nebo dokud nebudou světle zlatavé. Nechejte vychladnout a pusťte se do nich.

Recept převzat a jemně upraven z kuchařky Jamieho Olivera 5 ingrediencí.
Nebojte se experimentovat jednou vyzkooušet variantu s pomeranči, jindy zase s limetkou a citronem.

Leave a Reply